БЕСПЛАТНА ДОСТАВА НАД 600 ден
WE NEVER CLOSE - SHOP ONLINE
Блог

Упатство за одржување и употреба на часовници

01.06.2021.

 

Водата е најчестиот виновник за расипување на часовниците!

При употреба внимавајте на ознаката на часовникот која е изразена во АТМ. Таа ознака се однесува на длабочина – односно, притисок при кој водата и часовникот се во апсолутно мирување. Таквите услови можат да се постигнат само во лабораторија. Во пракса, движењата на раката низ вода драстично го зголемуваат притисокот врз часовникот и според тоа тој нема да издржи потопување на длабочината која е во метри означена на часовникот.

Проверете ја водоотпорноста пред да го употребите часовникот. Запомнете дека круната на часовникот не смее да биде извлечена. Ако е извлечена вратете ја на место и не ги користете копчињата или круната додека часовникот е изложен на влага! Влагата може да предизвика трајни оштетувања. Часовникот во кој е навлезена вода треба да го доставите во овластениот сервис на MY:TIME. Никогаш не обидувајте се сами да го отворате куќиштето на часовникот!
 

Карактеристики на ознаките на куќиштата:

  • WR = WR = Избегнувајте секаков допир со вода, дожд, итн. 
  • 3 BAR = 3 ATM = Дозволено случајно прскање со капки вода, но не и потопување во вода.
  • 5 BAR = 5ATM = Дозволено миење раце, дожд, влага, но не и потопување во вода
  • 10 BAR = 10 ATM = Дозволено миење раце, дожд, влага и потопување во вода
  • 20 BAR = 20 ATM = Погоден за рекреативно нуркање (нуркање на здив)
  • 30 BAR = 30 ATM = Погоден за длабоко, професионално нуркање (scuba diving – нуркање со боци)

 

Подолу може да прочитате уште неколку совети за одржување и употреба на вашиот часовник:

- Избегнувајте контакт на часовникот со хемиски средства како што се: парфем, креми за раце или средства за чистење. Исто така, и агресивната пот може да влијае врз сјајот и трајноста на куќиштето и ремчето.

- Одржувајте го часовникот постојано чист: со сува мека крпа отстранете ја нечистотијата, без хемиски средства или сапун.

- Избегнувајте магнети. Електричното поле и статичкиот електрицитет влијаат на механизмот на часовникот. На пример, никогаш не го оставајте часовникот до или врз звучник.

- Избегнувајте екстремни шокови и удари. Часовникот е конструиран да издржи удари при нормална употреба. (Не важи за G-Shock)

- Кога не го користите часовникот, чувајте го на суво место. Часовникот на соларно полнење, чувајте го на место со природна светлина или ламба, но не на директно сонце и никако во кутија или фиока.

- Фабрички вградената батерија може да има покус рок на траење од специфицираниот. Замена вршете само во овластениот сервис.

- Проверете во која состојба се ремчето и шнолата, за да избегнете негово паѓање и механичко оштетување.

- Избегнете изложување на часовникот на директно сонце и екстремно топли или студени места. Со тоа се нарушува водоотпорноста и доведува до избледување на бојата на часовникот.  

 

Остави коментар

Trenutno nema komentara

Слични статии

15.
Nov.
2021.
Блог
NEW STORE
11.
Jun.
2021.
Блог
MY:TIME STORE @ SKOPJE CITY MALL
01.
Jun.
2021.
Блог
Придржувај се до ова упатство и твојот накит долго ќе изгледа како нов.
31.
May.
2021.
Блог
Една декада DGR.
05.
May.
2021.
Блог
Сезоната на матури и дипломски официјално е тука, а сите ние имаме барем еден близок млад човек кој ќе започне ново поглавје во својот живот.
11.
Mar.
2021.
Блог
BOLDNESS
03.
Mar.
2021.
Блог
Забава на зајдисонце, на почеток на лето
24.
Feb.
2021.
Блог
Sincere feelings, brave looks
05.
Feb.
2021.
Блог
Диско музика со примеси на фанк