Политика на колачиња

ПОЛИТИКА НА КОЛАЧИЊА

  1. Колачиња и нивна употреба

Колачиња (cookies) се мали текстуални фајлови лоцирани на Вашиот уред за да собираат информации. Kолачињата се користат за нормално функционирање на одредени карактеристики на веб-страните што им го олеснува пристапот на корисниците до содржината.

Интернет страната www.mytime.mk користи колачиња со цел страната да работи правилно и во насока на подобрување на вашето целокупно корисничко искуство на нашата веб страна.

Ги употребуваме за персонализација на содржинатa и огласите, унапредување на функционaлноста на социјалните медиуми и анализа на сообраќајот.

 Информациите собрани преку колачиња не ги користиме за да ве идентификуваме, туку да ги разбереме трендовите на употреба на нашата веб страна во насока на подобрување на нејзиниот перформанс. Колачињата може да ги зачуваат информациите за вашите кориснички навики, но не можат да ги читаат вашите лични податоци или информации од вашиот хард диск. 

Кога за прв пат ќе пристапите на нашата веб страна добивате порака со објаснување за употребата на колачињa. Откако накратко ви е објаснета причината за користење на колачиња, вие имате право да се согласите односно не се согласите со употребата на колачињата преку означување на едно од наведените полиња. Со одбирање на полето ,,Прифаќам” вие потврдувате дека се согласувате со користењето на колачињата. Исто така можете да одберете да не дадете согласност за користење на колачињата со одбирање на полето ,,Прилагоди поставувања”. Иако прифаќањето на колачињата не е неопходно за функционирање на веб страната, имајте во предвид дека колачињата би ви овозможиле подобро искуство во пребарувањето.

  1. Типови на колачиња на интернeт страната www.mytimе.mk
  • Неопходни колачиња
  • Колачиња за аналитика
  • Функционални колачиња
  • Колачиња за маркетинг

2.1 Неопходни колачиња - исто така понекогаш може да се наречат и HTML колачиња, се користат за навигација и за олеснување на вашиот пристап и користење на страната. Тие се неопходни зa пренос на комуникации на мрежата или за снабдување на услуги побарани од вас. Употребата на овие колачиња овозможува безбедно и ефикасно користење на колачињата. Нашата веб-страница бара употреба на овие колачиња за правилно управување или обезбедување на неопходните функции во врска со услугите што ги барате. На пример, нашата веб-страница ги користи овие колачиња за да идентификува доверлив веб сообраќај. Овие колачиња не содржат никакви лични податоци и не може да се исклучат со овие поставки.

2.2 Колачиња за аналитика - овие колачиња ни овозможуваат да ја подобриме работата на нашата веб-страна, дозволувајќи ни на нас и на нашите трети даватели на услуги да го препознаваме и броиме бројот на посетители и да видиме како посетителите се движат на нашата веб-страна кога ја користат. Овие колачиња генерираат збирна статистика што не е поврзана со индивидуализиран профил.

2.3 Функционални колачиња - овие колачиња се корисни за подобрување на искуството на вашата веб-страна, но не се од суштинско значење. На пример, овие колачиња ни помагаат да препознаеме дека се враќате на нашата веб-страна и да ја персонализираме содржината за вас.

2.4 Колачиња за маркетинг – истите може да ни овозможат да снимаме информации за вашата посета на нашата веб-страна со цел да ги направиме нашата веб-страна и рекламирањето прикажано на неа порелевантни за вашите интереси.Тие ни помагаат да го разбереме купувачкото однесување на нашите посетители, што ни помага да продолжиме да ја подобруваме нашата веб-страна во ваша корист. Колачињата за маркетинг може да бидат и колачиња од трети страни. Информациите собрани преку овие колачиња може да се користат за маркетинг активности на Google Ads, Facebook, Instagram или за рекламирање на други веб-страни кои ќе ги посети корисникот кој претходно ја посетил нашата веб-страна. Google, Facebook, Instagram и други трети страни прикажуваат AdWords односно реклами низ различни интернет страни и апликации кои корисникот ги посетува и користи. Овие реклами се засноваат и на претходни посети на корисниците на нашата веб-страна користејќи колачиња. За повеќе информации во врска со колачињата поставени од трети страни погледнете ги нивните сопствени политики за приватност и колачиња.

3. Типови на колачиња кои се користат на веб-страната my.time.mk

Назив Компанија Опис и цел Времетраење
NBPHPSESSION mytime.mk Колаче што идентификува сесија на анонимен корисник (не собира лични информации) 1 ден
PROMOMODAL mytime.mk Проверува дали е истечен временскиот интервал за повторно рестартирање на pop-up прозорец за претплата на билтен, или html прозорец 1 ден
EXITSLIDERMODAL mytime.mk Проверува дали корисникот сака повторно да го види pop-up прозорецот, кој се активира кога курсорот излегува од видливиот простор на страницата 7 дена
SITE_COOKIE_INFO mytime.mk Проверува дали корисникот се согласува со условите за користење на страницата 1 година
SITE_COOKIE_INFO_ALERT mytime.mk Проверува дали корисникот се согласува со условите за користење на страницата 1 година
ORDER_TYPEVIEW mytime.mk Се сеќава на избраниот приказ на листата на производи 10 дена
ORDER_TYPESEARCH mytime.mk Запомнете дали корисникот сака автоматски да примени промени во филтерот на списокот на производи 10 дена
ORDER_LIMIT mytime.mk Го зачувува избраниот број производи во листата на производи по страница 10 дена
ORDER_SORT mytime.mk Ја зачувува избраната разновидност на производи во списокот со производи 10 дена
BANNER_PROMO mytime.mk Се сеќава дали информативниот банер на деталите за производот и во кошницата е отворен или затворен 1 ден
MOBILE_COOKIE_BANER mytime.mk Проверува дали корисникот сака повторно да го види pop-up прозорецот за преземање апликации за Android и IOS што се појавува кога се пристапува до страницата преку мобилен уред 1 година
RESETCONFIRMCOOKIE mytime.mk Служи како индикатор за бришење старо колаче на GDPR поради мигрирање на нов начин за вчитување колачиња за GDPR 1 година
DSID doubleclick.net Се користи за идентификување најавен корисник на страници што не се на Google и за чување на кориснички параметри во врска со персонализирањето на рекламите 14 дена
IDE doubleclick.net Користено од Google DoubleClick за регистрација и пријавување на активностите на корисникот на веб страницата по прегледување или кликнување на една од рекламите на огласувачот со цел да се измери ефикасноста на рекламата и прикажување на таргетирани реклами на корисникот 2 години
datr facebook Facebook колаче кое ве препознава како корисник - Facebook Like копче колаче 2 години
fr facebook Користено од Facebook да овозможи неколку маркетинг услуги, вклучувајќи понуди во стварно време од трети огласувачи 3 месеци
sb facebook Facebook колаче кое дозволува рекламирање – кое овозможува безбедно идентификување на прелистувачот  2 години
1P_JAR google Овие колачиња се користат за собирање статистика и да следат стапки на конверзија 1 месец
NID google Колачето NID содржи единствен ID што Google го користи за да ги запамети вашите преференции и други информации, како што е претпочитаниот јазик (на пр. Англиски), колку резултати од пребарувањето сакате да се прикажуваат по страница (на пр. 10 или 20), и дали вие или не сакате да го вклучите филтерот SafeSearch на Google 1 година
__Secure-3PAPISID google Создава профил на интереси за посетителите на веб -страницата за да прикаже релевантни и персонализирани реклами преку ретаргетирање. 2 години
__Secure-3PSID google Создава профил на интереси за посетители на веб-страницата за да прикаже релевантни и персонализирани реклами преку ретаргетирање. 2 години
__Secure-3PSIDCC google Се користи за цели на насочување за да се изгради профил на интересите на посетителот на веб-страницата со цел да се прикаже релевантно и персонализирано рекламирање на Google 1 година
_fbp mytime.mk Facebook го користи за испорака на серија рекламни производи, како што е лицитирање на дигитални огласи во стварно време од трети огласувачи. 3 месеци
_ga mytime.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата 2 години
_ga_EX5VT9D064 mytme.mk / 2 години
_gat_gtag_UA_60574747_1 mytime.mk / сесија
_gcl_au mytime.mk Користено од Google Ad Sense за експериментирање со ефикасноста на рекламирањето преку веб страниците користејќи ги нивните услуги 3 месеци
_gid mytime.mk Регистрира единствен идентификатор кој се користи за генерирање статистички податоци за тоа како посетителот ја користи веб страницата 1 ден
_hjAbsoluteSessionInProgress mytime.mk Колачето е поставено така што  може да го следи почетокот на пребарувањето на корисникот за вкупно броење сесии. Не содржи никакви информации за идентификација сесија
_hjTLDTest mytime.mk Ова колаче се користи за да се одреди најгенеричната патека за колачиња што треба да ја користи веб-страницата сесија
_hjid mytime.mk Поставува единствен ID за сесијата. Ова и овозможува на веб -страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели 1 година
_smvs mytime.mk Поставува единствен ID за сесијата. Ова и овозможува на веб -страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели 1 ден
smcfds mytime.mk Поставува единствен ID за сесијата. Ова и овозможува на веб -страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели 1 ден
smuuid mytime.mk Поставува единствен ID за сесијата. Ова и овозможува на веб -страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели 10 години
smvr mytime.mk Поставува единствен ID за сесијата. Ова и овозможува на веб -страницата да добие податоци за однесувањето на посетителите за статистички цели 10 години
PromoModal www.mytime.mk / 10 дена
WT_FPC www.mytime.mk / 10 години
cart_gift_popup www.mytime.mk / сесија
confirm_gdpr www.mytime.mk / сесија
exitslidermodal www.mytime.mk / 2 дена
mobile_cookie_baner www.mytime.mk / 2 години
resetconfirmcookie www.mytime.mk / 1 година
site_cookie_info www.mytime.mk / 1 година
LOGIN_INFO youtube Ова колаче се користи за репродукција на видеа на YouTube вградени на веб -страницата 2 години
VISITOR_INFO1_LIVE youtube Youtube веб базирано колаче кое ја евалуира брзината на Интернет конекцијата на корисникот 6 месеци
YSC youtube Регистрира посебно ID за зачувување на статистиките за видеата од YouTube прегледани од корисникот сесија
__Secure-3PAPISID youtube Создава профил на интереси за посетителите на веб-страниците за да прикаже релевантни и персонализирани реклами преку ретаргетирање 2 години
__Secure-3PSID youtube Создава профил на интереси за посетители на веб-страници за да прикаже релевантни и персонализирани реклами преку ретаргетирање 2 години
__Secure-3PSIDCC youtube Се користи за цели на насочување за да се изгради профил на интересите на посетителот на веб-страницата со цел да се прикаже релевантно и персонализирано рекламирање на Youtub 1 година

4.Менаџирање на колачиња

Доколку одредени колачиња сакате да ги оневозможите, или пак се предомислите откако ќе се согласите со нашата употреба на колачиња истото можете да го направите со подесување на пребарувачот од кој пристапувате. Некои функции на страната можно е да не работат исправно, доколку се оневозможат колачињата.

На линкот подолу имате корисни информации за менаџирање на колачињата на различлни пребарувачи:

https://www.allaboutcookies.org/manage-cookies/

Ако имате какви било прашања или предлози во врска со оваа Политика, контактирајте не на e-mail: legal@mytime.mk